5 saker att göra i Piteå på sommaren

Du visste kanske inte att Piteå är känt för sitt soliga väder? Det är en god anledning att komma upp till denna breddgrad i sommar. Här kommer fem konkreta tips.

Piteå museum

Vid Rådhustorget ligger Piteå museum som berättar om Piteåbygden ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Museet är inrymt i det före detta rådhuset som byggdes på 1830-talet. Mycket av det som finns på museet handlar naturligtvis om Piteå och det är nog därför man kommer hit i första hand men fram till september pågår även en utställning om legoentusiaster! Under juli månad anordnar museet spännande stadsvandringar där man för 60 kronor får en 80 minuters promenad med guide genom stan.

Matlagningskurs på Jössgården

En kort bilresa norrut från Piteå ligger den naturnära Jössgården där en rad aktiviteter erbjuds. En av dem är en matlagningskurs tillsammans med en professionell kock. Här välkomnas deltagarna med ett glass bubbelvin med tilltugg. Deltagarna delas in i tre grupper: förrätt, varmrätt och efterrätt. Kocken berättar för varje matgrupp hur de ska tillaga råvarorna och när allt är klart avnjuts middagen tillsammans. Ni får dessutom höra intressanta berättelser om gården och dess historia – och om maten förstås! Kostnad 995 kronor. På Jössgården anordnas även grillkvällar för 195 kronor. Här finns dessutom en gårdsbutik, restaurang, övernattningsmöjligheter, hästridning och spa.

Paddla kanot och bo i stuga i Piteå skärgård

De långa ljusa sommarnätterna är något alldeles speciellt i Sverige och det blir förstås allt mer magiskt ju längre norrut man åker. Piteå skärgård är ett perfekt ställa att slappna av och ladda batterierna på. Här finns mängder av små öar med fantastisk natur. Guide Natura är ett Piteåföretag som har specialiserat sig på naturupplevelser och som bl.a. hyr ut kanoter och stugor. Fråga dem också om guidade turer och vi tror att de gärna hjälper till!

Piteå båtmuseum

Detta lilla museum ligger på Västra Kajen och drivs av båtentusiaster. Här finns flera olika utställningar om båtar, båtbyggen, motorer, fiske, redskap och sjöfart. Är du bara det minsta intresserad av båtar är detta ett absolut måste! Guidade turer kan anordnas om ni kontaktar museet i förväg. http://www.piteabatmuseum.se/

Ölprovning på bryggerikällaren

Bryggerikällaren ligger vägg i vägg med Piteås enda mikrobryggeri, Pite Bryggeri. Låt dig inspireras av en resa in i ölets värld med Bryggerikällarens skickliga instruktörer som guide. Prova flera olika sorters öl och hör berättelser om de olika smakvariationerna, färgnyanserna och dofttyperna som ölet erbjuder. Bonus så klart för det lokalproducerade ölet!

25 jun 2018